Moderat prisutvikling og stor aktivitet i august

Boligprisene i Norge steg med 0,8 prosent i august 2018. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,1 prosent.

Boligprisene er nå 2,2 prosent høyere enn for ett år siden.

– I august var det en moderat boligprisutvikling både nasjonalt og i de store byene. Prisutviklingen for landet under ett er svakere enn hva som har vært normalt i august de siste ti årene. Men det høye transaksjonsvolumet i kombinasjon med et stort utbud av bruktboliger over store deler av landet, vitner om et sunt marked i god balanse, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Rekordstor aktivitet

I august ble det solgt 9.453 boliger i Norge, noe som er 8,4 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2017.

– Det er solgt betydelig flere boliger i august 2018 sammenlignet med i august 2017, og akkumulert for landet under ett har det aldri vært solgt så mange boliger ved utgangen av august som i år, sier Dreyer.

I august ble det lagt ut 12.754 boliger for salg i Norge, noe som er 7,7 prosent flere enn i samme måned i fjor.

– Det er lagt ut markant flere boliger for salg i august i år sammenlignet med samme måned i fjor, og akkumulert så langt i år er nivået også her høyt, sier Dreyer.

Det tok i gjennomsnitt 40 dager å selge en bolig i august 2018, noe som er 7 dager færre enn i august 2017. Av byene hadde Oslo og Drammen m/omegn raskest salgstid med 27 dager og Stavanger m/omegn tregest salgstid med 96 dager.

– Det er en høy gjennomsnittlig salgstid i det meste av landet sammenlignet med tidligere år, og de fleste boligkjøperne opplever nok at de har mange boliger å velge blant, sier Dreyer.

Fortsatt moderat prisutvikling

I august var det en nedgang i boligprisene i Oslo og Bergen, mens prisene steg i Trondheim, Tromsø, Kristiansand og Stavanger.

Kristiansand hadde sterkest utvikling i prisene i august med en oppgang på 2,4 prosent. Størst fall hadde Bergen med en nedgang 0,9 prosent.

– I de kommende månedene vil mange nye boliger og bruktboliger komme på markedet, noe som vil bidra til at det fortsatt vil være mange boliger til salgs i de store byene. Dette, i kombinasjon med at styringsrenten trolig blir satt opp i september, gjør at vi forventer en flat eller svakt fallende utvikling i prisene utover høsten, sier Dreyer.

Fredrikstad/Sarpsborg har sterkest 12 måneders vekst med en oppgang på 5,2 prosent, mens svakest 12 måneders vekst har Bergen med en nedgang på 0,5 prosent.

– Mens 12 måneders veksten de siste årene har hatt store regionale forskjeller, så er det nå vesentlig mindre forskjeller i boligprisutviklingen rundt om i landet. Denne utviklingen forventer vi vil fortsette også i tiden fremover, avslutter Dreyer.

Komplett statistikk kan lastes ned på www.eiendomnorge.no.