Gjør uteplassen vinterklar

Tidligere i år skrev vi hvordan du kan gjøre uteplassen klar for sommeren, både på balkong og i hage. Men nå som dagene stadig blir mørkere og kaldere er det på tide å rydde unna, og gjøre klart for vinteren. Enten du bor i hus med hage, i borettslag med fellesområder eller i en leilighet med balkong, kan denne huskelisten være til hjelp når du skal gjøre uteplassen klar for vinteren.

Gjør hagen og uteplassen klar for vinteren. Foto: Getty

Rak løv jevnt og trutt

Gjør hagen klar for vinteren. Å rake løv er et av grepene du bør ta for å sikre at hage eller fellesområde vokser fint frem på våren igjen. Noen venter til alt løvet har falt før de setter i gang med oppryddingen. Da kan alt fjernes og kastes samtidig. Grunnen til at dette i stedet bør gjøres med jevne mellomrom er for å gi gresset nok luft. Hvis du synes det er mye jobb å måtte fjerne løv i flere omganger, bruk heller noe av løvet til bed. Det beskytter jorden og blomstene mot vinterens kulde, og du slipper å ta flere turer på gjenbruksstasjonen.

Husk å rengjøre utemøbler og grill

Utemøbler skal brukes sesong etter sesong. Men tar du ikke godt nok vare på de risikerer du å måtte gå til anskaffelse av nye tidligere enn du hadde tenkt. Det vil ha konsekvenser for både lommebok og miljø. For å unngå belegg og skader gjennom vinteren bør du rengjøre stoler, bord og annet møblement grundig før du oppbevarer det på et tørt sted. Dette bør også gjøres med alle småmøbler slik som potter, krukker, lysslynger og lykter eller lignende. Her finner du en guide til hvordan forskjellig typer utemøbler skal vaskes.

Når du først er i gang, sørg for å også ta en grundig vask av grillen. En ren grill er en grill som sikrer et tryggere og hyggeligere grillmiljø, og som ikke ruster. Det finnes verktøy som er spesielt utviklet for rengjøring av grill, men du kommer lang vei med vanlig rengjøringsspray, en oppvaskbørste og mikrofiberklut. Denne artikkelen går i dybden på fremgangsmåte ved rengjøring av grill.

Rengjør grillen regelmessig. Foto: Getty

Ikke glem utetekstilene

Det er ikke bare utemøblene som bør få seg en grundig vask før de stues bort for vinteren. Alt av tilbehør til utemøblene bør heller ikke glemmes. Puter, pledd og duker kan hives i vaskemaskinen, brettes og puttes i bokser i bod eller garasje slik at de holder seg fine til du skal ta de opp på våren igjen.

Har uteplassen din innsynsskjerm eller gulvteppe, bør dette også ryddes unna og skjermes for uværet høst og vinter kan bringe med seg.

Perfekt å plante på høsten

Høsten er ekstra frodig med mer regn og god veksttemperatur, og er en god tid for planting og omplassering av bed, busker og trær. Det meste legger til rette for at plantene kan sette ekstra røtter. Å plante på høsten betyr derfor at du kan få et fargerikt forsprang på våren. Blomsterløker er spesielt populært, med også stauder og andre vintergrønne vekster passer bra å plante på høsten. Mangler du grønne fingre, men setter pris på fin hage kan norskproduserte planter være en god idé. De er nemlig allerede utprøvd her i landet, og godt vant til klimaet. Plantasjen har mange gode tips til hva du kan plante nå i høst.

Har du ikke hage, kan du likevel plante på balkongen. Ta inn sommerplanter og vaser, og erstatt med vintergrønne busker og potter eller balkongkasser som tåler litt røft vær. Slik kan balkongen enkelt gjøres om til en flott, grønn ute stue som holder gjennom hele vinteren.

Ta vare på redskaper

Du har helt sikkert brukt en rekke hageredskaper i høstsjauingen. Husk at disse også er en del av det som trenger og vedlikeholdes og ryddes inn for vinteren. Tar du godt vare på hageredskapene dine, varer de mye lenger. Ikke la de bli liggende ute i høstregnet og vinterkulden. Har du batteridrevne redskaper, pass på at disse bør ligge frostfritt, gjerne i en kjeller eller garasje tilknyttet hus. Husk også å tømme vann og/hekte fra hageslangen slik at den ikke fryser.

Kanskje du allerede har en god plan for hvordan du skal gå frem med høstryddingen, eller kanskje minnet vi deg på noe du hadde glemt. Uansett ønsker vi deg lykke til med planting, vasking og vedlikehold, slik at du får en kick-start på vårsesongen når den kommer igjen.

Kilder: Felleskjøpet, klikk.no, Plantasjen