Gjør hytta klar for sommeren

Sommerferien er ikke langt unna, og den skal kanskje tilbringes på hytta ved sjøen. Mai er en fin måned å lufte ut og gjøre alt klart til forhåpentligvis solrike sommerdager med bølgeskvulp og svale sommerkvelder. Er du på jakt etter hyttedrømmen, har Meglerhuset og Partners i Telemark noen tips til deg.

I likhet med i fjor, er det mange nordmenn som velger å ta sommerferien i Norge. Da er det deilig å være eier av en av Norges over 440 000 hytter. Om sommeren er det kamp om hyttene langs kysten.

Når været slår til, er det ingenting som slår en norsk sommer.

Regn med hete budrunder

Dette har også mange nordmenn funnet ut etter pandemiutbruddet for et år siden. I følge Eiendom Norge, ble det i 2020 solgt over 40 prosent flere hytter ved sjøen, enn året før i perioden 1. mai til 17. juni. Eiendomsmegler Per Arne Sandersen hos Meglerhuset & Partners i Telemark, ser den samme tendensen i regionen: – Det har vært helt fantastisk når man ser på hvordan prisutviklingen har vært det siste året i hyttemarkedet. Det er stor etterspørsel og flere kjøpere, men ikke nødvendigvis så mange flere hytter på markedet. Med det hete hyttemarkedet vi har om dagen, går mange av fritidsboligene godt over prisantydning. Så dersom du skal selge, ta kontakt nå for en uforpliktende vurdering, sier han.

Er du derimot i kjøpsmodus, har Sandersen noen gode råd om du er på jakt etter en hytte ved sjøen: – Det er viktig å sjekke om hytteeieren har rett til å bruke vei og parkeringsplass. I tillegg er det viktig å sjekke ut om hytten har bryggerett, strandrett, båtfeste osv. Er det festetomt bør du sjekke festeavgiften. Du må også finne ut hvor stor festeavgiften er, og hvor lenge kontrakten gjelder. Er det for eksempel lenge til neste regulering, spør han.

Sjekk hytta

Er du en av de heldige som har en hytte ved sjøen, enten til utleie, eget bruk eller begge deler, må man allikevel gjøre hytta klar etter en lang vinter.

Forhåpentligvis har du ikke så mye å gjøre, siden du gjorde hytta klar for vinteren i fjor høst, og kan bare gå rundt hytta for en skikkelig sjekk.

Det første du bør gjøre når du kommer til hytta, er å åpne dører og vinduer for å lufte ordentlig ut. Ta ut sengetøy og dyner og la de få lufte seg skikkelig.

Tak og takrenner

Norske vintere kan være en påkjenning for hytter, spesielt taket dersom vinteren har vært snørik eller ekstra kald. Sjekk taket for eventuelle skader på takstein, takpapp eller shingel. Se etter om det er kommet mose på taket, og fjern dette. I minusgrader kan fuktig mose skape frostspreng. Finner du skader eller rifter, bytt ut eller reparer de skadde delene. Det samme gjelder også rundt pipa.

Takrenna kan ha blitt fylt opp av gamle blader, barnåler og kvister i løpet av vinteren, så finn frem stigen og fjern alt som ligger oppi.

Sjekk veggene for eventuell sopp. Dersom du finner for eksempel svartsopp, vask veggene rene. Vinduer og vinduskarmer bør også sjekket skikkelig. Holder treverket fortsatt, eller må det byttes? I følge fagfolk kan det være en ide å undersøke treverket med en syl.

Er vinduene av eldre dato og festet med kitt, bør du se nærmere på dette også og eventuelt vurdere om dette kan byttes. Sjekk også vinduene for eventuelle sprekker eller punkteringer.

Er det loft på hytta, ta en tur opp dit også og sjekk om det er kommet råte, sprekker eller misfarging i treverket.

Utendørs

Man tilbringer mye tid utendørs når man er på sommerhytta, da er det naturlig at uteplassen også vedlikeholdes. Har du terrasse og den ikke er behandlet på en stund, kan en runde med beis kanskje være nødvendig.

Ta ut utemøblene og vask dem ordentlig. Har de stått under en presenning eller i en fuktig kjeller, kan de få sopp eller råte.

Når du har fått gjort alt klart, står hytta klar til bruk for en forhåpentligvis lang og varm sommer.

Kilder: Huseierne.no, Frende Forsikring,