Oppgang i boligprisene i mars

Boligprisene steg med 0,7 prosent nominelt forrige måned. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,3 prosent. 

Boligprisene er nå 3,2 prosent høyere enn for et år siden.

– Den moderate utviklingen i boligprisene vi har sett det siste året fortsetter også i mars.

– Boligmarkedet er i god balanse, og det har vært mange salg i boligmarkedet i store deler av landet i første kvartal. Det høye aktiviteten i mars kan til en viss grad tilskrives den sene påsken i år, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

Mange nye boliger på markedet

I mars ble det solgt 7.824 boliger i Norge, noe som er 18,0 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2018.

– Det er solgt mange brukte boliger i løpet av måneden, og akkumulert for første kvartal 2019 ligger nivået nå rett under 2015, som var et år med svært mange omsetninger i det norske boligmarkedet, sier Dreyer.

I mars ble det lagt ut 10.120 boliger til salgs i Norge, noe som er 30,9 prosent flere enn i samme måned i 2018.

– Veksten i antall bruktboliger til salgs er stor sammenlignet med mars i fjor, men dette har sammenheng med at påsken i sin helhet er i april. Normalt utgjør påsken et vannskille i boligmarkedet, da mange ønsker å selge boligen sin i takt med at våren springer ut. Det er sannsynlig at dette sesongmønsteret endres noe i år grunnet den sene påsken, og at mange boligselgere har valgt å legge boligen ut for salg allerede i mars måned. Det har aldri tidligere blitt lagt ut så mange boliger for salg i årets første tre måneder som i år. Det er spesielt i Oslo at det er kommet ut betydelig flere boliger til salgs, sier Dreyer.

Det tok i gjennomsnitt 52 dager å selge en bolig i mars 2019, noe som er tre dager mer enn i mars 2018. Raskest salgstid hadde Oslo med 24 dager og tregest salgstid hadde Kristiansand med 82 dager.

– Salgstiden har så langt i 2019 vært høyere enn på mange år. Også i mars er omsetningstiden noe høyere enn tidligere år, men den er likevel markant ned fra februar, sier Dreyer.

Regional prisutvikling

Ved utgangen av mars var 12 måneders veksten positiv i alle deler av Norge. Sterkest 12 måneders vekst hadde Asker/Bærum med 6,1 prosent, mens Trondheim hadde den svakeste 12 måneders veksten med en oppgang på 0,7 prosent.

Sterkest sesongkorrigert utvikling i mars hadde Bergen på 1,5 prosent. Svakest sesongkorrigert utvikling hadde Hamar m/Stange med en nedgang på 1,3 prosent.

– Forskjellene i boligprisutviklingen som vi har sett siden 2015 er blitt betydelig redusert det siste året, og ved utgangen av første kvartal 2019 er også boligprisutviklingen i Norge på linje med prognosen Eiendom Norge satte ved inngangen av året med en oppgang nasjonalt på 3 prosent samlet for året, sier Dreyer.

Komplett statistikk kan lastes ned på www.eiendomnorge.no